Tilbake

Ringen Fra Kirkenes til Kirkenes

I prosjektet RINGEN vil jeg med bilder, lyd og installasjoner fortelle om min families spesielle historie og erfaringer som strekker seg over flere generasjoner: Beretninger om identitet og identitetstap, om samisk kultur og historie, om minner og hukommelse. Hva skjer når det du har forsøkt å glemme gjennom et liv, er det du husker når du begynner å glemme?

RINGEN
Tante Inga, bestemors eldre søster, sydde meg en samekofte da jeg var fire år. Jeg hadde på meg kofta en eneste dag. Den dagen ble jeg samisk. Min reise fra den gang til i dag har vært en oppdagelsesferd for å finne ut om min samiske identitet.1985 reiste jeg til Sandnes utenfor Kirkenes for å fotografere min bestemor Ellen og hennes søstre Anna og Inga.
En på kulturkontoret i Sør-Varanger fortalte meg at det var ingen i kommunen som snakket samisk. Da forsto jeg hvor bortgjemt og hemmelig det samiske var. Jeg visste at familien min snakket samisk. Jeg gjorde et lydopptak med Anna, Inga og bestemor Ellen, der de pratet og sang salmer på samisk og norsk.

Som liten spurte jeg bestemoren min hvor reinsdyrene var. «De forsvant når gjerdet ble bygget», sa hun. Gjennom arbeidet med utstillingen har jeg fått vite at oldefaren min hadde en stor reinflokk. Sannsynligvis mistet familien min mange rein da Sovjet ble opprettet og grensene ble stengt i 1922.

VEIEN
I 1993 hadde jeg med sønnene mine på reinmerking hos familien Magga i Sør-Varanger. Nå ville jeg invitere nevøen min Jonas på en reise i Sápmi for å besøke reineiere og samle inn reinskinn til utstillingen min. Jonas hadde begynt på et knivkurs på kulturskolen. Han villekanskje være interessert i å være med. Kniven er viktig i reinsdyrnæringen og vi ville besøke en kunsthåndverker/ en duojar på reisen.

Jonas var som mange avhengig av mobilen sin. Men jeg hadde ikke lyst til å være på reise med noen som hele tiden ser ned i en mobil. Kunne jeg kreve at han ikke skulle ta med seg mobilen og heller ikke være på nett? Jeg bestemte meg for å gi reisen som bursdagspresang til 14-årsdagen hans. Han skulle få valget mellom en pengegave eller være med på reisen uten å ta med mobiltelefonen sin. Hva tror du han valgte?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Asker kommune
  • Kunstnere/grupper: Sámi Dáiddaguovddáš/ Samisk senter for Samtidskunst i Karasjok

Publikumskommentarer