Tilbake
Foto: Trine Sletvold
Foto: Trine Sletvold

Anno 2050 Dystopi og håp (Scenisk fiksjon A/S)

Hva skal vi overleve på nå? Konvensjonell matproduksjon er lammet, og butikkene er tomme for råvarer. Teknologi finnes ikke lenger. Kjøtt og fisk ble forbudt i fjor.

Vi må overleve på det vi kan finne og sanke, som insekter, snegler, tang og tare, blomster, planter og røtter. Hva kan vi lage ut av en kongle? Hvordan smaker en melorm?

Dette er en «science fiction» forestilling om verdenssamfunnets kollaps, og hva vi skal spise i fremtiden. Elevene blir tatt med på en teaterreise inn i en forestilt fremtid der de blir presentert for alternative matretter.


Lærerveiledning

Lærerveiledning En teateropplevelse som vil være med og forme fremtide

Anno 2050 er en science fiction forestilling om verdenssamfunnets kollaps, og hva vi skal spise i fremtiden. I 2050 har dagens klimaproblemer eskalert til bristepunktet. Publikum - de overlevende etter en katastrofe - har billett til forestillingen, men også til en plass i arken. I vårt tilfelle tilfluktsrom, gymsaler og forsamlingshus hvor det er naturlig å samles i en beredskapssituasjon. Matproduksjonen er lammet. Hva skal vi nå overleve på? I løpet av forestillingen serveres mat basert på alternative råvarer for å illustrere at det både er mulig, og kan smake godt, å tenke annerledes om hvordan vi forbruker. Hva kan vi gjøre i dag for å bidra til at verden ikke havner i en situasjon lik den i forestillingens begynnelse?

Tross det dystopiske er målet å gi publikum en følelse av handlekraft og håp for fremtiden. Vi opplever ikke at vi er fortapt, men at det stadig blir viktigere å gjøre store endringer i hvordan vi organiserer samfunnet vårt. Fravær av et emosjonelt språk om den krisen vi står midt oppi kan skape avmakt, maktesløshet og apati. Anno 2050 ønsker å motvirke dette gjennom å gi publikum opplevelser de må ta stilling til og sette ord på.

Forestillingen turnerer med et fullt produksjonskjøkken som tilfredsstiller myndighetenes krav til hygienisk oppbevaring og tilberedning av mat. Vognen kobles til vann og strøm på spillested.

Takk til: Hamar Teater v/ Inga Live Kippersund, Torkel Nybø, Stein I. Stie, Finn-Erik Rognan, Huge Hognestad, Anette Dyhre, Liv Haugen, Bård O. Ytterhaug.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Asker kommune
  • Kunstnere/grupper: Scenisk fiksjon A/S
  • Produsent: Anders Nybø
  • I samarbeid med: Turnèorganisasjonen, DKS Asker og Høstscena .
  • Idé/opplegg: Anders Nybø og Philipp Stengele

Om kunstner / utøver / gruppe

Philipp Stengele har skapt en rekke forestillinger for barn og unge, og blitt nominert til Hedda-prisen i kategoriene Beste barne- og ungdomsforestilling, samt Beste scenetekst. Anders Nybø har bakgrunn fra filmproduksjon og har lang og bred erfaring med historiefortelling i ulike format og sjangere. Begge to jobber med mat i ulike catering- og popup- sammenhenger.

De som har medvirket under produksjonen av Anno 2015:

Regi:                   Philipp Stengele

Dramaturgi:       Cecilie Lundsholt

Scenografi:       Anders Lilleby

Lyddesign:         Jonas Høgseth

Videodesign:     Anders Nybø

Publikumskommentarer