Tilbake
Foto: Dansens dager og Tale Hendnes
Foto: Dansens dager og Tale Hendnes
Foto: Dansens dager og Tale Hendnes
Foto: Dansens dager og Tale Hendnes
Foto: Dansens dager og Tale Hendnes
Foto: Dansens dager og Tale Hendnes

Transporteringsdans (Martin Slaatto)

“Opp-Ned”, “Snurreri” eller “Hoppsasa”?
Transporteringsdans (TD), er både dans og trening med et kunstperspektiv.


Med Transporteringsdans kan man utfordre det fysiske, bryte det konforme, og beskue hverdagen fra en litt annen vinkel. Transporteringsdans (TD) er et kortspill der hvert kort beskriver en bevegelse; flaksefly, gynge, åpne armer, opp-ned osv. Kortet som trekkes bestemmer hva slags bevegelser du skal gjøre, og flere kan kombineres. Er du heldig, får du kanskje hopps – en bevegelse du utfører ved lett og positiv sinnsstemning, eller skavank. Hva skjer om du trekker jokeren?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Asker kommune
  • Kunstnere/grupper: Martin Slaatto
  • Idé/opplegg: Transporteringsdans tar form av en nærtur på 45 minutter hvor vi sammen beveger oss i gruppe. Vi ber om at kulturkontakten på forhånd tenker gjennom en enkel løype i skolens nærmiljø og tar en prat med læreren om dette. Vi starter og slutter ved inngangen til skolebygget. Elever og lærere bes ta på seg ledige klær som man kan bevege seg i, det trenger ikke være gymtøy, men behagelige klær som ikke hindrer lette bevegelser. Ta med regntøy i tilfelle regn, joggesko eller tursko på beina. Legg igjen eventuelle sekker eller bagger i klasserommet. Vi ber om at både elever og lærerne er «med på leken» og har en sporty innstilling. Læreren kan ta en tilbaketrukket lærerrolle i Transporteringsdansen, men være med og delta aktivt. Det er viktig at det er en ansvarlig lærer med på turen, og at ikke lærerne faller fra underveis, eller sender en assistent i sitt sted. Det er fint om elevene får utfolde seg fritt. Martin sier fra om det skulle være nødvendig.

Om kunstner / utøver / gruppe

Martin Slaatto er utdannet danser og skuespiller fra London og Oslo. Han har erfaring som utøvende kunstner fra mange sammenhenger helt fra 1973, og foretrekker arenaer utendørs. Han har blant annet syklet på trehjulssykkel i tretoppene i Maridalen, bodd inne i en kabeltrommel, og gått på ski i Dakar, Senegal. Han har også satt utfor en hoppbakke – et skihopp som resulterte i filmen Uanmeldt hopper, som fikk Amandaprisen for beste kortfilm i 2000.

I 2019 kom filmen Transporteringsdans,  et varmt portrett av dansekunstneren Martin Slaatto og hans eldre mor, Margit.

Publikumskommentarer